luni, 16 decembrie 2013

Remi VRIGNAUD: Lipsa de profitabilitate ramane una dintre metehnele sectoriale in Romania

Pentru a marca finalul anului, numarul dublu special decembrie - ianuarie al revistei PRIMM - Asigurari & Pensii va aduce o analiza SWOT a pietei locale de asigurari vazuta prin ochii liderilor si specialistilor din domeniu. In avanpremiera, in materialul urmator, va prezentam care sunt realizarile anului 2013 si ce perspective exista pentru 2014, in opinia lui Remi VRIGNAUD, CEO-ul ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.

Una dintre realizarile importante ale pietei este considerata a fi clarificarea cadrului legislativ pentru asigurarile obligatorii de locuinta, in luna iulie, odata cu intrarea in vigoare a Legii 243/2013, care modifica Legea 260/ 2008.

"Sigur ca ne asteptam ca actualul cadru de reglementari va fi nu doar mentinut, dar si consolidat, astfel incat sa permita companiilor de asigurare sa-si defineasca strategii coerente de dezvoltare sanatoasa a portofoliilor de asigurare a locuintelor pe termen mediu si lung", a subliniat Remi VRIGNAUD.

De asemenea, in ceea ce priveste cea mai importanta clasa de asigurari de pe piata locala, "realitatea arata ca, in 2013, tarifele RCA au inregistrat o crestere, iar acesta este un semnal ca toleranta fata de pierderile semnificative inregistrate ani de-a randul din activitatea de asigurari RCA pare sa fie mult mai scazuta. Este adevarat, insa, ca acest semnal trebuie confirmat pe termen mediu. Vorbim, practic despre un proces care ar putea fi privit ca fiind un test de maturitate pentru o piata care, in ultimii ani, a generat pierderi ca urmare a dependentei de segmentul asigurarilor auto obligatorii", a explicat oficialul ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.

Totusi, avand in vedere rezultatele recente publicate de ASF, usorul avant consemnat de piata de asigurari la jumatatea anului pare a se fi domolit, astfel incat, la noua luni, cifrele indica mai degraba o stagnare a afacerilor. "Putem sa anticipam, insa, ca si in anul curent, vom consemna cel de-al optulea an consecutiv in care piata asigurarilor, la nivel agregat, va incheia exercitiul financiar cu pierderi. Astfel, lipsa de profitabilitate ramane una dintre metehnele sectoriale in Romania. Nici in ceea ce priveste volumul afacerilor, 2013 nu pare a arata foarte bine. Rezultatele preliminare indica mai degraba o stagnare a pietei asigurarilor generale, insa o eventuala evitare, pana la sfarsitul anului, a inregistrarii unei scaderi a subscrierilor ar putea fi sustinuta in principal de cresterea veniturilor (si implicit a ponderii) RCA, datorata majorarii tarifelor. Per ansamblu, astfel, segmentul reprezentat de asigurarile generale facultative va evidentia o scadere, generata in proportie semnificativa de segmentul CASCO", este de parere liderul ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.

"Segmentul asigurarilor de viata, la randul sau, nu reuseste sa-si imbunatateasca pozitionarea, chiar daca intr-un mediu financiar caracterizat de dobanzi reduse, competitivitatea politelor de asigurari de viata s-a imbunatatit", a adaugat Remi VRIGNAUD.

Si in acest an inundatiile au evidentiat cat de scazut este, inca, gradul de cuprindere in asigurare pe segmentul asigurarilor de locuinte, in special in zonele rurale, care, din pacate, sunt si cele mai expuse in fata unor astfel de evenimente catastrofice. "Una dintre asteptarile noastre de la anul 2014 tocmai la asta se refera: este important ca oamenii sa inteleaga cum ii poate ajuta o astfel de asigurare, este important ca gradul de cuprindere in asigurare pe segmentul asigurarilor de locuinta sa creasca tocmai pentru a putea face fata intr-un mod adecvat unor astfel de evenimente catastrofice", a afirmat Remi VRIGNAUD.

Un alt aspect ce trezeste interesul asiguratorilor il reprezinta clarificarea modului in care se va efectua reforma in domeniul sanatatii. "Aceasta poate fi o ancora de predictibilitate pe acest segment, mai ales in conditiile in care multi dintre asiguratori au lansat produse de asigurare de sanatate individuale si este necesar un cadru cat mai predictibil si clar pentru conturarea strategiilor pe termen mediu si lung pe acest segment, care depind de forma in care se va materializa reforma sanatatii", a incheiat oficialul ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.
Sursa: www.1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu